In perioadele dificile din viata noastra (ne)mancatul poate deveni un refugiu catre care ne indreptam, o alinare pe care o cautam.
Oare de ce apare (ne)mancatul emotional? Cum se ajunge in zona tulburarilor de alimentatie?
Inca din primii ani de viata, in relatie cu persoanele semnificative din viata (mama, tata, o bunica etc) se poate contura un atasament anxios, evitant sau dezorganizat, care isi pune amprenta asupra vietii noastre. De exemplu, cel mai adesea, anorexia nervoasa este corelata cu atasamentul evitant si bulimia nervoasa cu atasamentul anxios.
Daca in copilarie nevoile (de atentie, afectiune, exprimare a emotiilor, siguranta, empatie etc.) nu au fost indeplinite sau au fost indeplinite intr-o masura mica, atunci exista un risc destul de mare ca apoi copilul devenit adult sa foloseasca mecanisme disfunctionale pentru a face fata situatiilor dificile. Astfel, suferintele emotionale pot ajunge sa fie alinate (numai aparent insa!) cu ajutorul subalimentarii sau supraalimentarii.
Divortul parintilor, tratarea diferita a fratilor, surorilor in familie, bullying-ul de la scoala, abuzul emotional, fizic sau sexual sunt elemente care pot contribui la conturarea unei tulburari de alimentatie.
Ce semnificatie psihologica poate avea o tulburare de alimentatie?
Poti ajunge in zona bulimiei pentru ca apelezi din ce in ce mai des la mancare ca alinare a suferintei emotionale. Fugi de emotiile negative, alergand catre mancare, ceea ce-ti da o stare de bine temporara, iluzorie. Asadar, modalitatea de a face fata unei situatii dificile este din zona de autolinistire prin mancare. Kilogramele suplimentare au fost poate de multe ori armura ta pentru a face fata unor evenimente, situatii de viata dureroase.
Daca te situezi la polul opus, cel al infometarii, al anorexiei, observa ce te-a adus in aceasta zona. Poate a fost dorinta de a te alinia la niste standarde, de a prezenta in exterior o imagine cosmetizata, acestea avand de fapt in spate teama de respingere, de abandon. Poate vrei sa dai jos kilogramele tocmai pentru ca nu te poti elibera la nivel emotional. Poate te supraresponsabilizezi pentru ceva ce nu functioneaza in relatiile tale si te pedepsesti reducandu-ti portia zilnica de hrana, poate zona mancarii este singura din viata ta in care simti ca detii controlul. Sau te implici in diverse competitii legate de felul in care arati, pe care vrei sa le castigi, tocmai pentru ca-ti imaginezi ca asa poti primi iubirea de care ai atata nevoie!
Ce poti face pentru a rezolva problema?
E important sa vezi ce semnal de alarma trage pentru tine greutatea, pentru ca ea iti vorbeste despre o problema la nivel emotional. Si e nevoie sa-i acorzi atentie, sa apelezi la un psihoterapeut pentru a ajunge la vindecarea ranilor emotionale si, in felul acesta, sa atingi si un echilibru al greutatii corporale.