Cel mai adesea auzim „A fost ca o lovitura de trasnet pentru mine!”, „Nici nu mi-as fi imaginat vreodata ca mi se poate intampla asta!” Vise spulberate, o avalansa de ganduri, un amalgam de emotii, comportament tumultuos – iata ce aduce infidelitatea in viata de cuplu.
Pentru a preveni infidelitatea, este important sa construiti o relatie in care partenerul sa se simta acceptat, iubit si valorizat si in care nevoile si dorintele lui sa fie luate in considerare. Am putea spune ca este un dans in doi, in care sunt importante atat miscarile energice si vibrante, cat si cele mai putin perceptibile si subtile, dar care dau farmec si culoare. Ce ati face voi in acest sens?
Sunt cateva directii spre care sa va indreptati atentia, astfel incat sa faceti ca acest dans sa fie elegant, armonios si reconfortant atat pentru voi, cat si pentru partener(a). Ati putea incepe cu acceptarea partenerului(ei) atat in unicitatea sa ca persoana, cat si ca parte indispensabila in relatia vostra de cuplu (altfel cum am mai putea vorbi despre o relatie de cuplu?). Si cum aceasta relatie presupune o suma de permisiuni si interdictii, gasiti un echilibru intre acestea. Fiecare dintre noi isi doreste o anumita libertate de miscare. In plus, chiar si o colivie de aur, tot o colivie ramane! O colivie din care partenerul inchis va incerca sa-si ia zborul la un moment dat.
Comunicarea este un element esential intr-o relatie. De aceea, e important sa exersati arta de a va asculta in mod real partenerul si de a gasi solutii pentru eventuale conflicte. Atunci cand stati de vorba, cand partenerul(a) va povesteste ceva, eliminati ceea ce va poate distrage atentia (opriti televizorul, radioul, lasati deoparte ziarul sau tableta), puneti intrebari, reformulati cu cuvintele voastre, pentru a va asigura ca ati inteles corect mesajul! In orice relatie pot aparea discutii in contradictoriu pe diverse teme; respectati parerea celuilalt, evitati sarcasmul si centrati-va pe subiect si nu pe invinovatirea partenerului; acceptati faptul ca uneori a ajunge la o intelegere presupune si anumite compromisuri si cautati o solutie convenabila pentru ambele parti.
Intretineti intimitatea emotionala si biologica: impartasiti emotii, sentimente, creati momentele voastre unice, petreceti timp de calitate impreuna; chiar daca nu mai sunteti la inceputul relatiei, acordati atentie nevoilor si dorintelor partenerului(ei), pastrati gesturile de tandrete, tineti cont de preferintele lui/ei; ganditi-va cum puteti avea o relatie sexuala implinita chiar si atunci cand treceti prin perioade mai dificile.
Lasati-i partenerului libertatea de a-si alege si echilibra propriile roluri: de exemplu, nu va impovarati sotia cerandu-i sa renunte temporar la job si sa stea acasa cu copilul pana acesta implineste 2 ani, mai ales daca ea valorizeaza foarte mult aspectul profesional; sau nu-i cereti sotului sa „demisioneze” din toate celelalte roluri (de prieten, fiu etc.). Echilibrati-va si voi propriile roluri; de exemplu, atunci cand apare copilul gasiti solutiile cele mai potrivite pentru a acorda timp si atentie si relatiei voastre; altfel, partenerul(a) se poate simti neglijat(a) sau poate chiar abandonat(a);
Acordati-i partenerului (ei) increderea voastra. Gelozia este un element distructiv in relatia de cuplu si un comportament ghidat de aceasta poate fi foarte daunator. Ganditi-va cum se simte partenerul vostru daca ii verificati telefonul sa vedeti cine l-a sunat sau daca il suna un client/colaborator si dvs faceti o scena de gelozie. Este umilit, enervat sau poate chiar furios? Incercand sa-l controlati cat mai mult, riscati sa distrugeti relatia. Puteti discuta deschis, subliniind care sunt valorile importante pentru voi si punctand, cu tact si fermitate in acelasi timp, ceea ce considerati de neacceptat in relatia voastra.
In cazul in care observati ca partenerul „fuge” din relatie sub diverse pretexte (cel mai adesea motivand ca are mult de lucru si petrecandu-si mult timp la serviciu), initiati o discutie si impartasiti-i ceea ce simtiti. Formulati o dorinta pentru fiecare frustrare a voastra si exprimati-o cu mult tact, astfel incat sa nu va raniti partenerul. Este important sa gasiti timp si un cadru adecvat pentru aceasta discutie si sa-l invitati si pe partener sa spuna ce-si doreste. Gasiti impreuna solutii de schimbare a comportamentelor voastre, astfel incat sa ajungeti la implinirea acestor dorinte exprimate reciproc si, in acest fel, sa eliminati treptat frustrarile.
V-ati gandit ce efect pot avea micile surprize? Luati-i sotiei un buchet de flori – fara nici o ocazie speciala sau organizati pentru sot o iesire la pescuit – daca aceasta este una dintre pasiunile lui. Preluati ceva din rolul lui/ei pentru o zi: pregatiti ceva de mancare si degrevati-o pe sotie de aceasta sarcina sau faceti piata in locul sotului si lasati-l sa se uite la serialul preferat. Sunt gesturi aparent marunte, dar care pot conta foarte mult in relatia voastra.