Pot aparea perioade in care depresia patrunde in viata ta, poate uneori mai insidios, poate alteori brusc, brutal, naruindu-ti planurile. Devine inamicul tau care, pe masura ce trece timpul, daca nu-i acorzi atentie, incearca sa se instaleze din ce in ce mai confortabil. Punctul culminant poate fi acela in care, obosit(a) de atacurile acestuia, ajungi sa consideri ca viata chiar nu mai are sens pentru tine.
Care sunt simptomele depresiei? Dispozitie depresiva cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi; diminuare marcata a interesului sau placerii pentru toate sau aproape toate activitatile, cea mai mare parte a zilei, aproape in fiecare zi; scadere ponderala semnificativa involuntara sau crestere in greutate (de ex., o modificare de peste 5% din greutatea corporala intr-o luna), sau diminuare ori crestere a apetitului; insomnie sau hipersomnie; agitatie sau lentoare psihomotorie; fatigabilitate sau lipsa de energie; sentimente de inutilitate sau vinovatie excesiva ori inadecvata; diminuarea capacitatii de gandire sau concentrare, ori indecizie. Aceste simptome sunt prezente aproape in fiecare zi. In plus, pot aparea ganduri recurente de moarte si ideatie suicidara recurenta. Poti vedea daca in ultimele doua saptamani au aparut asemenea simptome, insa pentru o evaluare corecta, e neaparata nevoie sa apelezi la un specialist!
Desi poate parea paradoxal, poti transforma depresia – inamic in depresia – aliat! Si poti face acest lucru apeland la un psiholog cu experienta, care te poate ajuta sa vezi ce este in spatele depresiei si sa gasesti solutiile potrivite pentru tine.
Dincolo de depresie poti descoperi mai multe cauze:
Asadar, din inamic, depresia se poate transforma intr-un aliat, pentru ca-ti poate oferi oportunitatea sa constientizezi poate lucruri nebanuite pana atunci, sa lucrezi in directia procesarii unor evenimente, situatii dureroase, sa reasezi lucrurile din punct de vedere emotional si sa cresti la nivel personal.
Psihoterapia este solutia pentru a scapa de depresie! In acelasi timp, e important sa tii seama de faptul ca, daca vorbim de psihoterapie, aceasta nu este un eveniment si gata – lucrurile se rezolva in mod miraculos! Este un proces, care se desfasoara uneori mai rapid, alteori mai lent, in functie de ritmul fiecaruia! Important este ca, la sfarsitul acestuia, poti lasa in urma tiparele prin care te autosabotezi si poti avea viata pe care ti-o doresti.